søndag 1. november 2009

Kategorisering

Nå skal vi prøve å dele inn proteiner. Vi kan dele de inn i to grupper.

  • Fibrøse proteiner: denne gruppen består av proteiner med laaange og rette proteiner, og ofte med repeterende aminosyresekvens. Disse proteinene har en svært stor betydning for cellenes struktur, og kan også kalles for strukturelle proteiner. De er viktige for muskler, bindevev, leddbånd, hud og hår mm. Eksempler på noen av disse proteinene er: kollagen (i bindevev og brusk), keratin (i hår og negler) og myasin (i muskler).

  • Globulære proteiner: denne gruppen har en mer komplisert struktur. De folder seg sammen til kompakte enheter, eller "nøster". Disse strukturene har ofte bestemte områder hvor selve proteinaktiviteten foregår. De globulære proteinene er de fleste enzymene, transportproteiner (albumin og trasferrin), hormoner, immunoglobuliner (antistoffer) og kaseinet (i melk).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar